Verslag van de Wintertentoonstelling, die niet door ging
De voorbereidingen begonnen al twee jaar voor de show als Jaap den Tuinder de keurmeesters gaat uitzoeken. Dit jaar zouden de keurmeesters grotendeels uit Friesland komen, zodat ze met één auto konden reizen.
In juni 2013 wordt dan de vergunning aangevraagd bij de bond en zijn we weer een stapje verder.
In de zomervakantie van 2014 besteed Jan Engels heel veel tijd aan de sponsoring. Hij gaat bij alle sponsors langs hun bijdrage en zoals altijd was hij daar ook dit jaar weer zeer succesvol in.
Na de zomervakantie van 2014 gaat dan, direct na de Jongdierendag, het ‘organisatorische motortje’ echt draaien met een bestuursvergadering. Jan geeft dan alvast de meeste sponsoren door aan Gert, die dan al begint aan de catalogus. Met Cees Preesman wordt de locatie besproken en het concept vraagprogramma gaat naar de bond voor goedkeuring. Ook dit jaar horen we niets terug, ‘geen bericht is goed bericht ‘.
Op de ledenvergadering worden wat kleine punten besproken over het vraagprogramma. Een ieder is benieuwd naar het nieuwe rassengroepsprijzensysteem bij de konijnen.
Het vraagprogramma is gelukkig nog net niet naar de leden verstuurd, als er een probleem ontstaat. Een keurmeester heeft zich dubbel laten boeken. Gelukkig is hij wel zo vriendelijk om zelf een vervanger te vragen, die ook in de auto uit Friesland mee wilt rijden. Weliswaar geen A-keurmeester maar dat is geen probleem en dit kan nog in vraagprogramma verwerkt worden. Els moet alleen een paar exemplaren opnieuw drukken voor de leden zonder email, maar dat zijn er niet al te veel.
Ondertussen worden de prijzen voor het rad ingekocht (of besteld als het om bout gaat) en rond die tijd lijkt mijn reservekamer wel een warenhuismagazijn. De eerste inzendingen komen al vlot binnen en worden gelijk maar in het speciale TT programma verwerkt. Gert (de webmaster) houd de stand ook bij op de website. In het weekend van de DES show krijg ik altijd de laatste inzendingen binnen en kan het gepuzzel met indelingen van kooien, dieren en keurmeesters beginnen. Jan gaat dan ook beginnen de keukenvoorraad in te kopen. In de tijd spreken we elkaar wel dagelijks (en vaak wel meerdere keren per dag)
Als twee weken voor de show op zondagochtend dhr. Boskma van de KLN belt met de mededeling dat onze konijnen A-keurmeester is opgenomen in het ziekenhuis, moet ik op stel en sprong ‘even’ vervanging zoeken. Toen heb ik wel even staan mopperen, maar gelukkig hebben we sinds kort een mooi keurmeester-systeem, waar je kunt zien wie er nog vrij is op een bepaalde datum. Contact met Jaap opgenomen en even puzzelen met de afstanden die een keurmeester moet afleggen en met de dieren die hij/zijn kan keuren (want de A-keurmeesters zijn schaars). Helaas blijkt het systeem nog niet helemaal goed te werken (of het wordt niet/niet goed gebruikt), want een aantal vrije keurmeesters blijken toch een keuring te hebben. Eindelijk na een uurtje of vijf heb ik toch een A-keurmeester gevonden, al komt hij wel uit Limburg. Maar gelukkig komt de extra keurmeester (nodig vanwege de vele konijnen) ook uit die buurt, dus kunnen zij samen komen rijden. Dus één auto met drie friezen uit het noorden en eentje met twee Limburgers uit het zuiden.
Ook dat weer opgelost. De organisatie kan weer verder gaan. Een flinke puzzel want we hebben een record aantal (114) hoenders, die allemaal ook in een kooi moeten. Het aantal kooien dat uit Oud Beijerland moeten komen doorgeven aan Toon en Arjon en bij drukkerij Business Print van Els en Henry worden alle keurkaartjes gedrukt en gesneden.
Als op 20 november een uitbraak van vogelgriep gemeld wordt begin ik al te bibberen want dit word eng, zeker als er al snel een tweede geval gemeld word en trekvogels de schuldigen lijken te zijn. Wetende dat ons ‘Oudeland’ vol met deze dieren zit, stemt me niet vrolijker.
Gelukkig houd de bond ons per mail goed op de hoogte met updates over hoe te handelen. Al snel word duidelijk dat het vervoersverbod en daarbij behorend tentoonstellingsverbod voor vogels, duiven, watervogels en pluimvee lange tijd gaat duren en die tijd hebben wij niet meer voor onze show.
Na bestuursoverleg op 21 november wordt er besloten om de show zonder de hoenders te houden, dit doet wel zeer maar het kan gezien de regels nu eenmaal niet anders. Keurmeester worden afgezegd en zij reageren begripvol.
Als ik de betreffende Friese hoenderkeurmeesters heb afgebeld ontstaat er een nieuw probleem. De overgebleven Friese konijnenkeurmeester heeft eigenlijk geen zin om alleen uit Friesland te komen (iets waar de penningmeester wel weer blij mee was), dus weer op zoek naar vervangende keurmeester. Dit keer was het iets gemakkelijker, omdat er diverse verenigingen hadden besloten hun show helemaal af te gelasten. Hierdoor was dhr. Cats vrij en bereid onze Friese keurmeester te vervangen.
Alles dus weer geregeld, we houden gewoon een pelsdierenshow.
Maar dan komt er weer een uitbraak en word het ministerie zenuwachtig. Op zondag 23 november komen er nieuwe strengere regels voor het hele land. Dat was balen, want al snel was duidelijk dat het met deze regels eigenlijk niet meer mogelijk was om een show te houden.
Een probleem was er met de regel dat fokkers die ook pluimvee,duiven,watervogels of vogels op hun ‘erf ’ hadden niet in mochten zenden. Dat gold bij ons voor een flink aantal fokkers, iets wat de show dus nog verder zou beperken.
Vervelender echter was dat alle fokkers/inzenders een document moesten ondertekenen, waarin zij verklaarden dat hun dieren niet in de buurt van pluimvee,duiven,vogels en watervogels waren geweest. Er werd zelfs gesproken over de inbeslagname (en ruiming) van alle tentoongestelde dieren dus ook de pelsdieren als de NVWA bij een controle onrechtmatigheden zou vinden.
Dit risico kon en wilde het bestuur niet nemen. De naleving van de regel was voor ons niet te controleren en we wilden zeker de dieren van onze fokkers niet in gevaar brengen.
Na nog even met de bond overlegd te hebben werd besloten onze wintertentoonstelling alsnog helemaal af te gelasten. Met pijn in ons hart.
Met ons besloten ook vele andere verenigingen, in de regio maar ook landelijk, hun shows af te gelasten vanwege deze strenge regels.
Dus iedereen via mail en telefoon op de hoogte gesteld, keurmeesters, leden en inzenders. Maar ook kranten om publiek op de hoogte te stellen.
En dan moet er dus opeens over andere zaken overlegd worden.
Gelukkig konden de ‘verse’ radprijzen afgezegd worden, maar voor de rest is er natuurlijk al veel ingekocht. De bekers kunnen we volgende jaar gebruiken, net als de non-food radprijzen. De waardecheques voor ons nieuwe rassengroeps-prijzensysteem blijven geldig, dus die kunnen ook volgend jaar gebruikt worden.
Maar er zal wel een verlies overblijven en daarom zijn we blij dat de meeste van onze sponsors besloten hebben hun catalogus advertentieruimte in te ruilen voor een link op onze website, die het hele jaar blijft staan. Deze steun kunnen we hard gebruiken.
We hopen volgend jaar gewoon weer een fantastische wintertentoonstelling te houden en dat we dit ‘verloren’ jaar dan compenseren met een record aantal inzendingen.
Een tentoonstelling, die dan organisatorisch gezien hopelijk beter verloopt dan dit jaar. Ik heb er menige grijze haren extra van gekregen deze laatste weken maar dat weerhoud me er zeker niet van om al naar volgend jaar uit te kijken.
Dierbespreking 28 maart 2014
Na het succes van vorig jaar stelde Toon Knoot onze voorzitter al met de jongdierendag voor om komende voorjaarsledenvergadering weer te plannen met dierbespreking. De meeste leden waren hiervoor zodat er keurmeesters gevraagd konden worden. Dhr Cats vond dit een leuk idee en ook dhr Griekspoor had er wel een goed gevoel over. Zodoende werd 28 maart 2014 gepland met als onderwerp het grootbrengen van kleine konijnen/hoenders. Na het versturen van de uitnodigingen bleef het lang stil met aanmeldingen maar zoals ik intussen gewend ben kwamen de meeste aanmeldingen na de gemailde herinnering
De kantine van Preesman zat weer flink vol wat inhield dat er zelfs enkele leden in de deuropening moesten blijven staan tijdens de vergadering. Deze verliep lekker vlot zodat om 20.15 uur de keurmeesters met hun praatje konden beginnen.
De schapen met kleine lammetjes in de hal gaven een waar lentegevoel. Onder genot van hapje en drankje was het gezellig praten over de opgroei van jonge dieren en wat er al meer te sprake kwam. Rond elf uur ging iedereen weer naar huis.
Volgens mij was het weer een gezellig begin van het fokjaar, waarin ik hoop dat iedereen weer mooie dieren kan brengen op de komende tentoonstellingen. Al of niet met de hulp van de nuttige tips die deze dierbespreking aangereikt zijn.
Verslag Jongdierendag 2014
De Jongdierendag zit er weer op. Wederom een gezellige en leerzame dag.
De winnaars
Op 20 september was weer de jaarlijkse jongdierenkeuring gepland. Al in 2012 waren keurmeesters Dillen, de Zeeuw, de Dooij en dhr Kraaieveld geboekt want daar moet je tegenwoordig vroeg bij zijn.
Zoals gewoonlijk worden de kooien op vrijdagavond opgebouwd en om half 8 stonden de kooien netjes in een rijtje op onze locatie van Kees van Heesen aan de Zuiddijk in Maasdam. Er waren 134 dieren ingeschreven waarvan 41 hoenders, 70 konijnen en 23 cavia’s. Een mooi aantal dieren, in een tijd dat door de warmte veel dieren niet op zijn best waren door o.a. verharing.
De dag begon zo mistig dat ik bang was dat de keurmeesters wel eens wat aan de late kant konden zijn, maar dat viel erg mee. Alleen mvr Dillen had iets vertraging. Dhr de Dooij begon met een nog niet erkend kippenras te beoordelen en gaf daarbij veel informatie aan de eigenaar, iets wat zeer op prijs werd gesteld. Ook de andere keurden stevig door, zodat met de lunch de caviakeurmeester alweer richting huis ging. Hij maakte de cavia van Roel Streefkerk kampioen. Na de lunch, zoals altijd goed verzorgd door Els en Jan, waren de keurmeester snel klaar. Er gebeurde iets wat eigenlijk zelden voorkomt. De hoenderkeurmeester was als laatste klaar. De konijnenkeurmeesters overlegden nog even over de kampioen. Zij vonden dat de Hangoordwerg van Jan Engels de kampioen moest zijn, iets waar Jan en natuurlijk ook Hennie erg blij mee waren.
Bij de hoenders werd Piet Koedood kampioen dwerghoenders en Hanny Kruijthoff kampioen grote Hoenders. Niek Nooteboom had de mooiste hoender bij de jeugdleden.
Na de verloting en de prijsuitreiking was met vele handen de boel zo weer opgeruimd en was de hal van Kees weer net zoals we hem vrijdagavond aantroffen.
Het was een gezellige dag en hopelijk kunnen we volgend jaar weer zo’n mooi aantal dieren te kunnen verwelkomen.
Bekijk hier de fotos..
De complete uitlslag:
Kampioen Konijnen |
Jan Engels |
Ned. Hangoordwerg |
Mooiste Konijn A-klasse |
Gerrit Visser |
Papillon |
Mooiste Konijn B-klasse |
Gerrit Visser |
Papillon |
Mooiste Konijn C-klasse |
Jan Engels |
Ned. Hangoordwerg |
Mooiste Konijn C-klasse op 1 na |
Comb. Schuring |
Duitse Hangoor |
Mooiste Konijn D-klasse |
Adrie Breure |
Wener, kleur |
Mooiste Konijn E-klasse |
Henry van den Herik |
Alaska |
Mooiste Konijn E-klasse op 1 na |
Jan Engels |
Ned. Hangoordwerg |
Mooiste tekening dier |
Gerrit Visser |
Papillon |
Mooiste konijn jeugdlid |
Amy Visser |
Kleurdwerg |
Kampioen Hoender |
Hanny Kruijthoff |
Zijdehoender |
Mooiste Hoender op 1 na |
Toon Knoot |
Leghorn |
Kampioen Dwerghoender |
Piet Koedood |
NoordHollandskriel |
Mooiste Hoender jeugdlid |
Niek Nootenboom |
Orpington |
Kampioen Cavia’s |
Combinatie Schuring |
Normaalhaar Agouti |
Mooiste cavia A-klasse |
Combinatie Schuring |
Normaalhaar Agouti |
Mooiste cavia B-klasse |
Combinatie Schuring |
Normaalhaar 1-kleur |
Mooiste cavia C-klasse |
Combinatie Schuring |
Normaalhaar Agouti |