Verslag JongDierendag 2023

Gezamenlijke jongdierenkeuring welke is gehouden op 2 september 2023  

in de loods van Fam. Verbaas in Oud-Beijerland. 

Al voor de 6e keer houden DES Klaaswaal en GKC ‘s-Gravendeel de jongdierendag gezamenlijk. De leden brachten totaal 114 konijnen en 35 cavia’s in de kooien. De hoenders mochten ook dit jaar niet  vervoerd worden dus konden ze niet worden gekeurd. De kooien zijn in no-time op vrijdagavond door een  groot aantal leden opgebouwd en allen voorzien van drinkbakken en hooi. Het dierenwelzijn staat ook bij  ons op nr. 1.

De keurmeesters Maas, James en van Dongen konden zaterdag tijdig aan de keuring begin nen ondanks dat het ‘s-morgens mistig was. De schrijvers en voordragers maakten onderling uit bij welke  keurmeester ze gingen assisteren. De overige inzenders kozen hun plaats aan de lange tafels om gezellig hun  belevenissen en fokkers ervaringen te delen. Komt er een interessant konijn of cavia op tafel dat is er de  mogelijkheid dit te volgen tijdens de keuring en na het toekennen van het predikaat vragen te  stellen aan de keurmeester om eventueel “bij te leren”. 

De kwaliteit was zoals gewoonlijk in de Hoekschewaard weer bijzonder hoog. Vooral keurmeester  van Dongen genoot van zijn keuring met zoveel mooie dieren. Liefst 28 cavia’s behaalden het F predikaat.  Alle klassewinnaars behaalden 97 punten. Kampioen Pieter Streefkerk. 

De keurmeesters van de konijnen waren ook niet ontevreden, al lag de kwaliteit minder hoog dan bij de cavia’s.
Van de 5 klassen waarin gekeurd werd behaalde in 4 klassen de mooiste ook F97.
Kampioen Stijn Verbaas met kl. Chinchilla 

Mooiste a klas Corwin v. d. Mark kl. Chinchilla 

Mooiste b klas Stijn Verbaas kl. Chinchilla 

Mooiste c klas Wim van Dongen Satijn ivoor 

Mooiste d klas Corwin v.d. Mark Kleurdwerg 

Mooiste e klas Henry van den Herik Alaska 

De beide kampioenen waren dieren van een jeugdlid. 

Ook de aanwezige patatkar was weer een succes. 

Wij als commissie kunnen terugzien op een gezellige en leerzame dag, waarbij gezelligheid de boventoon voerde, voorzien van een sportief wedstrijd element. Verschillende inzenders, maar ook bezoekers, bedankten de commissieleden voor deze gezellige dag. 

Na de prijsuitreiking bleven er dan ook heel veel leden helpen om de zaal weer leeg te maken en de kooien, tafels en stoelen weer op te bergen.  

Wij, als commissieleden, hopen iedereen weer te mogen begroeten op de clubshow van zowel DES als GKC. om daar wederom zoveel plezier te beleven aan de kleindierensport. 

Namens de commissie  

Henry van den Herik 

Secretaris.