Hoeksewaardshow

Terugblik/uitslagen van de Hoekschewaardshow 2022

Wegens de corona epedemie is de hoekschewaardshow 2021 niet gehouden.

Wij, als commissieleden, keken dus met spanning uit of we de 56e show wel konden houden, maar zijn wel tijdig begonnen met de voorbereidingen.

In de tussentijd is er wel veel veranderd. H.K.V. Heinenoord is door het bestuur opgeheven, maar gelukkig is Hugo van den Berg bereid gevonden om zijn plaats in de
commissie te blijven bezetten en de locatie van N&S Oud-Beijerland was niet meer 
beschikbaar. De leden welke niet bij de andere 2 verenigingen lid zijn geworden (zijn er gelukkig niet veel) hebben dus geen vraagprogramma ontvangen wat mogelijk van invloed zou zijn op het aantal inzendingen. Achteraf zijn we als commissie zeer
tevreden over het aantal inzendingen, gezien de grootte van de locatie kunnen er 
volgend jaar zeker meer inschrijvingen binnen komen.

Deze nieuwe locatie is het bedrijfspand van Ere-voorzitter G.K.C Ad van Dongen (schildersbedijf/verfspullen.nl) in Oud-Beijerland. In deze locatie konden we tot onze
verrassing ook gebruik maken van de ruime kantine en het koffiezet-apparaat zodat we 
de maaltijd (met de altijd voortreffelijke erwtenspoep en broodjes) in een schone en warme ruimte konden nuttigen. Fam. van Dongen hartelijk dank hiervoor.

Ingezonden zijn 40 konijnen en 26 cavia’s welke gekeurd zijn door G.v.d.Poel en Wim van Dongen welke nu officieel C keurmeester cavia’s is.
Zoals te verwachten, de kwaliteit was super hoog. Zowel bij de konijnen als cavia’s. 
De meeste dieren behaalden dan ook een dikke Fraai. De beide kampioenen werden verhoogd naar U 98 punten.

Wat misschien nog wel belangrijker is, het was super gezellig, de sfeer was prima, veel leden hielpen spontaan mee om deze show tot een succes te maken. Diverse niet inzenders brachten ons een bezoek om te genieten van deze gezamenlijke show en om elkaar het beste toe te wensen voor 2023 met een goed fokseizoen.
Wie hier niet bij is geweest heeft zeker wat gemist. 
De beide organiserende kleindierensport verenigingen hopen dan ook van harte dat deze sfeer ook merkbaar zal zijn op de komende gezamenlijke jongdierendag en de beide clubshows.

De uitslagen

Algemeen kampioen Konijnen, Satijn ivoor van Wim van Dongen
Mooiste op 1 na, Alaska van Ad van Dongen

Mooiste op 2 na, Kleurdwerg van Pieter Streefkerk, 
tevens mooiste konijn jeugdlid.
Algemeen kampioen Cavia’s, 
Engels gekruid van Roel Streefkerk
Mooiste op 1 na, Rex van Guido Kruit

Mooiste cavia jeugdlid, Pieter Streefkerk

 

Verslag Wintertentoonstelling 2022

Verslag van weer een wintertentoonstelling zonder hoenders. (En wat is een kas dan kil en koud zonder het gescharrel en gekakel van kippen)

Er waren niet veel kooien op te stellen donderdag de 17e november, zo’n 130 stuks. Verdeeld over 91 konijnen en 39 cavia’s en met de juiste tekening stonden ze vlot op dankzij een ervaren team van opbouwers. Helaas wel met enkele absenten vanwege ziekte van het baasje dan wel van de konijnen zelf, maar toch nog een mooi koppeltje.

Vrijdag werd daarom om half negen met plezier aan de keuring begonnen, alhoewel een Vlaamse reus duidelijk een ochtendhumeur had en zijn voordrager Cees een flinke kras bezorgde. Gelukkig kon dit met wat pleisters verholpen worden. Na de koffiestop met de bekende konijnencakejes werd vlot doorgekeurd waardoor met de lunch alle dieren hun predicaat hadden.

De lunch was weer heerlijk met de originele erwtensoep van Els en ook de broodjes smaakten prima. Na de lunch werden de prijzen uitgemaakt en kwamen de mooiste per keurmeester op tafel om de kampioen uit te maken. Net als vorig jaar was het een keuze tussen zwart (Alaska) en wit (Satijn) waarbij de keuze erg lastig was en de Alaska het nipt won.

Bij de cavia’s was het een beetje eentonig daar won Pieter Streefkerk alle prijzen die er te vergeven waren. Hij versloeg zijn vader dan ook op alle fronten in A,B en C klasse waardoor hij kampioen cavia’s werd en natuurlijk het mooiste dier van een jeugdlid had. Ook het mooiste was van Pieter Streefkerk

Voordat onze voorzitter Guido de prijzen uitreikte had hij eerst nog een bedankje uit te delen aan Gerrit Robbemont, voor de geweldige hulp bij op en afbouw en twee jubilarissen te feliciteren. Toon Knoot was 25 jaar lid van de bond en kreeg naast de oorkonde ook het bronzen speldje. Henry v/d Herik was zelfs 50 jaar lid van de KLN en ontving een gouden speld bij zijn oorkonde

De prijsuitreiking volgde en de kampioenen ontvingen hun prijzen van voorzitter Guido.

Kampioen konijnen               -Henry v/d Herik
Kampioen cavia’s                  -Pieter Streefkerk
Mooiste Konijn C klasse       -Hugo v/d Berg

Mooiste konijn en
cavia van een jeugdlid          -Pieter Streefkerk

Daarna was er (tot haar grote verrassing) een heel mooi cadeau voor de afscheidnemende secretaris Hanny (= ondergetekende). Dit was na het overnemen van het secretariaat in 2006 haar laatste tentoonstellingsorganisatie. Els v/d Herik gaat het van haar overnemen, maar kan altijd nog op de steun van Hanny en Gert rekenen.

Het gebouw was daarna vlot weer leeggeruimd en kon er nog even nagepraat worden.

Ik begon dat het wel stil was zonder het geluid de hoenders en dat al voor het tweede jaar.
Zou dan volgend jaar het wel weer wat minder stil worden? Ik hoop het echt.

Verslag JongDierendag 2022

Terugblik op de gezamenlijke jongdierendag van DES, GKC en HKV gehouden op 3 september 2022


Waar we al bang voor waren is gebeurd, de hoenders mogen wederom niet geshowd worden i.v.m. de vogelgriep uitbraak in Nederland. We hadden vooraf besloten dat we wel de jongdierenkeuring voor de konijnen en cavia’s zouden laten doorgaan. 

Ondanks dat we de hoenders gemist hebben, kunnen we terugzien op een bijzonder geslaagde en gezellige jongdierenkeuring in de loods van Fam. Verbaas te Oud-Beijerland. Het aantal inzendingen overtrof onze verwachtingen, maar liefst 125 konijnen werden ingeschreven en 25 cavia’s in diverse haarstructuren. De konijnen waren zelfs teveel voor de twee gecontracteerde konijnen keurmeesters, (de heren Hertogh,
en Stobbelaar) zodat op het laatste moment een derde keurmeester is gecontracteerd. Gelukkig was dhr. Oomen beschikbaar. Cavia specialist Van Dongen keurde wederom de cavia’s en kon weer hoge predikaten kwijt.

Opvallend is het grote aantal leden van DES GKC en HKV welke hebben ingestuurd. Zelfs fokkers welke op dat moment niet konden showen (verharing e.d.) kwamen naar Oud-Beijerland om met hun mede fokkers te praten over de gezamenlijke hobby. Helaas heeft het bestuur van HKV besloten de vereniging op te heffen zodat volgend jaar de gezamenlijke jongdierendag wordt georganiseerd door DES en GKC. Gelukkig zijn de leden welke hun KLN fokkersnummer bij HKV hadden, lid geworden bij of DES of bij GKC zodat ze ook volgend jaar weer mee kunnen doen.


Ook waren er verschillende nieuwe leden met hun dieren aanwezig zodat deze gebruik konden maken van de kennis en ervaring van zowel keurmeesters als aanwezige fokkers. Sommige leden moesten wegens prive omstandigheden even weg, maar kwamen weer terug omdat de
sfeer zo geweldig was. Ook de aanwezige patatwagen deed wederom goede zaken.


Moet de commissie aan deze dag een predikaat toekennen dan was de Uitmunted zeker gevallen.

De uitslagen.

Algemeen kampioen Konijnen         Wim van Dongen met Satijn
Mooiste januari                             Adri Breure met Wener
Mooiste januari op 1 na                 Jan v.d.Sluis met Alaska
Mooiste februari                          Wim van Dongen met Satijn
Mooiste februari op 1 na               Hugo v.d. Berg met Klein zilver
Mooiste maart                              Roel Streefkerk met Duitste Hangoor
Mooiste maart op 1 na                  Toon Knoot met Hollander
Mooiste april                                 Hugo v.d. Berg met Klein zilver
Mooiste april op 1 na                     Henry van den Herik met Alaska
Mooiste mei                                  Adri Breure met Wener
Mooiste dier jeugdlid                    Pieter Streefkerk met kleurdwerg
Algemeen Kampioen Cavia’s           Pieter Streefkerk
tevens mooiste dier van zowel
de A en B klasse en mooiste
cavia jeugdlid

Mooiste C-klas                              Roel Streefkerk

We kunnen terugzien op een ouderwets gezellige show en kijken nu al uit naar de clubshows van DES en GKC. Veel leden hebben zich ingezet om deze geweldig gezellige show te laten slagen, er is geen ongetogen woord gevallen, namen noemen willen we eigenlijk niet, voor iedere hulp en gift zijn we ontzettend dankbaar. Echter we willen een uitzondering maken voor Fam. Verbaas voor het kosteloos beschikbaar stellen van de zaal en Gert en Hanny Kruijthoff voor de hulp aan het secretariaat.

 

Namens de commissie:


Adri Breure                    voorzitter (DES)
Henry van den Herik       secretaris
Els van den Herik            penningmeester (GKC)
Wim van Dongen              (GKC)
Hugo van den Berg          (HKV)

 

 

Verslag JongDierendag 2023

Gezamenlijke jongdierenkeuring welke is gehouden op 2 september 2023  

in de loods van Fam. Verbaas in Oud-Beijerland. 

Al voor de 6e keer houden DES Klaaswaal en GKC ‘s-Gravendeel de jongdierendag gezamenlijk. De leden brachten totaal 114 konijnen en 35 cavia’s in de kooien. De hoenders mochten ook dit jaar niet  vervoerd worden dus konden ze niet worden gekeurd. De kooien zijn in no-time op vrijdagavond door een  groot aantal leden opgebouwd en allen voorzien van drinkbakken en hooi. Het dierenwelzijn staat ook bij  ons op nr. 1.

De keurmeesters Maas, James en van Dongen konden zaterdag tijdig aan de keuring begin nen ondanks dat het ‘s-morgens mistig was. De schrijvers en voordragers maakten onderling uit bij welke  keurmeester ze gingen assisteren. De overige inzenders kozen hun plaats aan de lange tafels om gezellig hun  belevenissen en fokkers ervaringen te delen. Komt er een interessant konijn of cavia op tafel dat is er de  mogelijkheid dit te volgen tijdens de keuring en na het toekennen van het predikaat vragen te  stellen aan de keurmeester om eventueel “bij te leren”. 

De kwaliteit was zoals gewoonlijk in de Hoekschewaard weer bijzonder hoog. Vooral keurmeester  van Dongen genoot van zijn keuring met zoveel mooie dieren. Liefst 28 cavia’s behaalden het F predikaat.  Alle klassewinnaars behaalden 97 punten. Kampioen Pieter Streefkerk. 

De keurmeesters van de konijnen waren ook niet ontevreden, al lag de kwaliteit minder hoog dan bij de cavia’s.
Van de 5 klassen waarin gekeurd werd behaalde in 4 klassen de mooiste ook F97.
Kampioen Stijn Verbaas met kl. Chinchilla 

Mooiste a klas Corwin v. d. Mark kl. Chinchilla 

Mooiste b klas Stijn Verbaas kl. Chinchilla 

Mooiste c klas Wim van Dongen Satijn ivoor 

Mooiste d klas Corwin v.d. Mark Kleurdwerg 

Mooiste e klas Henry van den Herik Alaska 

De beide kampioenen waren dieren van een jeugdlid. 

Ook de aanwezige patatkar was weer een succes. 

Wij als commissie kunnen terugzien op een gezellige en leerzame dag, waarbij gezelligheid de boventoon voerde, voorzien van een sportief wedstrijd element. Verschillende inzenders, maar ook bezoekers, bedankten de commissieleden voor deze gezellige dag. 

Na de prijsuitreiking bleven er dan ook heel veel leden helpen om de zaal weer leeg te maken en de kooien, tafels en stoelen weer op te bergen.  

Wij, als commissieleden, hopen iedereen weer te mogen begroeten op de clubshow van zowel DES als GKC. om daar wederom zoveel plezier te beleven aan de kleindierensport. 

Namens de commissie  

Henry van den Herik 

Secretaris.