Wintertentoonstelling 2015 Verslag

Na een jaartje verplicht over geslagen te hebben door de kippengriep waren we nu extra gemotiveerd om een mooie show neer te zetten. Daarom was het weer leuk om al de kooien donderdag in de locatieruimte te kunnen opstellen volgens de tekening die al van tevoren was gemaakt. Er was al bekend dat er onder de konijnen een griepje heerste, wat ertoe leidde dat er enige absenten waren. Maar om 21.00 uur zaten de kooien genoegzaam vol.

De vrijdag is altijd de langste dag want om half acht was de eerste keurmeester al aanwezig. Dit was dhr de Klein die de vervanger was van de ziek gemelde hr Dijkstra. Zo kon om half negen de keuring lekker op tijd beginnen. De cavia’s waren natuurlijk als eerste gekeurd, de dertig dieren zijn grondig bekeken en de predicaten waren dan ook prachtig.

Ook de 115 hoenders waren al voor de lunch gekeurd en dat was een record aantal dieren dit jaar. Er was dan ook geen kooi leeg wat een mooi gezicht was. Met o.a. 16 verschillende dwerghoenders was het ook voor de keurmeesters een leuke taak.

De konijnen werden dit jaar voor het eerst in de 7 groepen gekeurd wat ook best vlot ging. Na de lunch werden de kampioenen uitgemaakt door middel van puntenbriefjes, wat een eerlijke manier is. Grote winnaar daaruit werd de Alaska van Henry v/d Herik. De C-Klasse werd door Michel Riedijk gewonnen. Ook elke rassengroep had een winnaar, de mooiste op de eigen specifieke klasse kenmerken.

DSC01395 DSC01390 DSC01406

(klik op de foto voor een vergote weergave)

De catalogus kon al lekker vroeg naar de drukker wat voor het secretariaat een grote rust gaf. Ook de dieren die gefotografeerd werden voor de certificaten werkten goed mee. Eén krieltje dacht er anders over, maar rest ging er even mooi voor zitten.

Op vrijdagavond liep de tentoonstellingsruimte lekker vol met fokkers en publiek en het rad kon goed draaien. Het was echt weer een gezellige avond. Ook was een crew van radio Hoekse waard aanwezig, die met leden sprak en waarbij de verslaggever een enthousiast live verslag gaf al lopend tussen de kooien.

Zaterdagochtend was het verrassend dat er een groot stuk in het AD stond, natuurlijk hadden we fotograaf gezien en journalist gesproken maar hadden zo’n groot stuk niet verwacht. Al vroeg was er veel aanloop en zo was het de eigenlijk hele dag. Daardoor werd ook het vakjesbord al sne gevuld, een mooie bijkomstigheid

Zaterdagmiddag werden de laatste rondjes rad gedraaid en werden de prijzen uitgereikt. En dan begint het opruimen, dat lijkt eerst een grote chaos maar binnen twee uur later is de hal weer leeg en schoon. Daarna genoot de ploeg helpers van de erwtensoep van Anja en de heerlijke hapjes van Els.

Om 8 uur ’s avonds gaan de laatste mailtjes en post richting bond en is ook de administratie weer afgerond.

Uitslagen WTT 2015

Verslag Jongdierendag 2015

Foto rapportage

Op 19 september was weer de jaarlijkse jongdierenkeuring gepland. We hadden van tevoren enige twijfels over de opkomst, want er waren vele 'vaste' inzenders die door verschillende omstandigheden niet naar de keuring konden komen. We waren dan ook prettig verrast dat er wel 29 dieren meer aangemeld werden dan vorig jaar. In totaal werden er 163 dieren in de kooien geplaatst, 42 hoenders, 92 konijnen en 29 cavia's . Ook goed om te zien dat er drie nieuwe leden onder de inzenders waren.

Zoals altijd werd er op vrijdagavond opgebouwd en alle kooien stonden al snel door de vele helpende handen.Zaterdag konden de leden vanaf acht uur inkooien en om negen uur zaten alle dierer in de kooien en kon de keuring beginnen.

Met de lunch waren alle hoenders gekeurd en ook de caviakeurmeester was toen al aardig ver met haar keuring. De keurmeesters namen uitgebreid de tijd voor de keuring en voor de vragen van onze leden. Dat laatste maakte het weer een leerzame dag. Omdat zoals gewoonlijk de konijnen in de meerderheid waren, duurde hun keuring het langst, maar rond half vier waren ook daar de winnaars bekend en kon prijsuitreiking beginnen.

IMG 5337
Grote winnaar was dit jaar Toon Knoot als kampioen Konijnen EN Grote hoenders. Bij de dwerghoenders werd ons nieuwe lid Bas Oskam kampioen en de mooiste cavia was van Roel Streefkerk. Mees Visser het jeugdlid met het mooiste konijn. Alle winnaars kregen hun bekers en de kampioenen gingen op de foto bij 'clubfofograaf' Peter Komttebed.

Daarna kon het opruimen beginnen wat een flinke klus was met zoveel dieren en behorende kooien. Rond de klok van zes uur waren alle spullen weer op hun plek en kunnen we spreken van een zeer geslaagde dag. Natuurlijk weer dank aan Cees van Heesen voor het gebruik van de hal en Wim Vermeulen voor de sponsoring van het mobiele toilet.

Alle prijswinnaars op één rijtje

Kampioen Konijnen

Toon Knoot

Papillon

Mooiste Konijn A-klasse

Henry van den Herik

Alaska

Mooiste Konijn B-klasse

Henry van den Herik

Alaska

Mooiste Konijn C-klasse

Toon Knoot

Papillon

Mooiste Konijn C-klasse op 1 na

Jan Engels

Ned. hangoordwerg

Mooiste Konijn D-klasse

Henry van den Herik

Alaska

Mooiste Konijn D-klasse op 1 na

Gerrit Visser

Papillon

Mooiste Konijn E-klasse

P. van der Slik

Kleurdwerg

Mooiste Konijn E-klasse op 1 na

Rianne Komttebed

Kleurdwerg

Mooiste Konijn E-klasse op 2 na

Mees Visser

Ned. hangoordwerg

Mooiste tekening dier

Toon Knoot

Papillon

Mooiste konijn jeugdlid

Mees Visser

Ned. hangoordwerg

     

Kampioen Hoender

Toon Knoot

Leghorn

Kampioen Dwerghoender

Bas Oskam

Barnevelder kriel

Mooiste Dwerghoender op 1 na

Arjon de Geus

Bosvoordse baardkriel

     

Kampioen Cavia’s

Roel Streefkerk

Normaalhaar Buff

Mooiste cavia A-klasse

Roel Streefkerk

Normaalhaar Buff

Mooiste cavia B-klasse

Roel Streefkerk

Norm.haar Goud Agouti

Mooiste cavia C-klasse

 

Roel Streefkerk

Norm.haar Goud Agouti

 

 

 

 

 

 

  

Gezamenlijke Voorjaarsdag 2015

Bekijk hier de alle foto's.

 Op 28 februari hield GKC, DES en Nut & Sport een gezamenlijke activiteit die we Voorjaarsdag hebben genoemd. Het was droog en de zon scheen, dus het was een prachtige dag. Deze keer waren alleen de diergroepen konijnen en hoenders gevraagd, omdat daar de meeste actieve leden van zijn. Er waren bij de konijnen 28 dieren ingestuurd en bij de hoenders 27, door respectievelijk 14 en 8 inzenders. Helaas waren bij de hoenders 2 inzenders ziek en konden daarom hun dieren niet brengen. Hierdoor waren er 12 dieren absent, dat was wel veel, dus werden er nog 4 Zijdehoenkrielen van huis gehaald in een niet erkende kleur, ter lering ende vermaak. Een kuiken van twee maanden piepte er nog vrolijk op los.

Kampioen KippenDe heer Rijs keurde de hoenders, waarbij de mooiste een Leghorn haan in de kleur porselein was van Toon Knoot met predicaat F/96, daarnaast behaalde Toon nog een ZG/94 met haan van hetzelfde ras. De zilver zwartgezoomde Wyandotte hanen van N. Nooteboom waren ook van goede kwaliteit, met predicaat ZG/95 en ZG/94. De mooiste van de jeugd was daarom voor hem. De goudgezoomde Wyandotte haan van B. Preesman had helaas een uitsluitingsfout, dus dat werd O. Verder waren er nog Leghornkrielen in de kleur exchequer van Menno Vlot (ZG/94 en G/92) en Zijdehoenkrielen met baard in de kleuren wit, zwart en parelgrijs van Ingrid Kooijman (ZG/93, G/92 en O) en Zijdehoenkrielen zonder baard van Frea Ruissen in de kleur zwart (F/96, ZG/94, G/92 en G/91).

 

Kampioen Konijnen
De heer Oomen keurde de konijnen (op 1 na allemaal rammen), waarbij de mooiste een Satijn Ivoor van Wim van Dongen was met predicaat F/97, daarnaast behaalde hij nog een F/96 met een ram van hetzelfde ras. Er was 1 inzender van de jeugd, Amy Visser, die Papillondwergen had ingestuurd. Helaas hadden die een uitsluitingsfout, waardoor ze een O behaalden. Ze kreeg toch als bemoediging een certificaat, en vast waardevolle tips om bij de fok in de toekomst op te letten. De overige predicaten waren Groot Lotharinger van Cees Robbemont met ZG/93, Wener blauw van Eef Verbaas met F/95,5 en F/95, Alaska van Ad van Dongen met 1e F/95 en ZG/93,5 en van Henry van den Herik met 2e F/95 en ZG/94, van Toon Knoot Hollander met ZG/93,5, en Papillon met ZG/94, ook Papillon van G. Visser met F/95,5 en ZG/93,5, Duitse Hangoor van R. Diederik met F/95,5 en ZG/94,5, Ned. Hangoordwerg van Jan Engels F/96 en F/95,5 en van Henny Engels, 1e F/96 en ZG/94,5, Rexdwerg van Rein Visser met G/91,5, Kleurdwerg konijngrijs van Piet van der Slik met 1e F/95,5 en ZG/94, Kleurdwerg zwart van K. de Jong met 1e ZG/94,5 en ZG/94 en Kleurdwerg blauw van J. Schouten met F/95 en ZG/94,5.

Mooiste JL KonijnenMooiste jl Kippen

 

 

 

 

 

 

Na een smakelijke lunch volgde de dierbespreking, waarbij bij de hoenders de diversiteit in kleindierenactiviteiten werden belicht, met eventueel tips om meer publiek te trekken door andere bezienswaardigheden te tonen, zoals konijntje hop of creatief met kippenei. Daarnaast werd er een toelichting gegeven over erfelijkheid.

DSC 0053DSC 0059DSC 0060


 

 

 

 

Bij de konijnen was een tafel met verschillende voersoorten uitgestald en besproken en kwam ook de keuring met punten aan de orde en deze werd uitgebreid toegelicht.

Alles verliep soepel, ook het opruimen en met een goed gevoel is een ieder weer huiswaarts gekeerd. We kunnen de conclusie trekken dat het een goed geslaagde samenwerking is geweest, en voor herhaling vatbaar.