Hoeksewaardshow 2023

Hoekschewaard show 2023

 Hoekschewaardshow, georganiseerd door DES Klaaswaal en G.K.C. ‘s-Gravendeel, gehouden op 6 januari

2024 in het bedrijfspand van ons lid Ad van Dongen te Oud-Beijerland.

We kunnen gerust stellen dat deze show dit jaar heel bijzonder is geweest. Allereerst is het uniek dat het aantal ingeschreven cavia’s groter is dan de inzending konijnen.
Liefst 54 cavia’s en 42 konijnen. Bij de cavia’s kon keurmeester Van Dongen maar liefst 41 F predicaten kwijt en 1x U98. Bij de konijnen, gekeurd door keurmeester Maas liefst 25 F’s en 2x U98 predicaat. De sfeer was weer geweldig en veel leden boden spontaan om te helpen. Voordragers en schrijvers waren snel gevonden en het geheel liep op rolletjes. Keurmeester Maas en Van Dongen hadden het duidelijk naar hun zin, en omdat de inzending konijnen minder groot was dan van de cavia’s kon Eric Maas de nodige toelichting geven op de beoordeling bij de konijnen o.a. over granbeharing en stelling. Ook werd er uitleg gegeven over het dierenwelzijn op de shows. Er komt waarschijnlijk een nieuwe kooienlijst zodat de dieren op de show behalve water en eten ook meer ruimte hebben in de kooi.

Tussen de middag konden we gebruik maken van de kantine en was er erwtensoep, broodjes frikandel en kroket met de nodige consumpties, waarbij de koffie gesponsord werd door Schildersbedijf Van Dongen. Na nog enkele dieren te hebben gekeurd kon Eric Maas de prijzen uitmaken. Totaal waren er 4 topdieren met F97,5 punten. Een Alaska, Satijn, Klein chinchilla en Klein zilver. Uiteindelijk blijven de Alaska en Satijn over voor het kampioenschap. Beide werden nog eens uitgebreid bekeken, de beoordelingskaarten brachten geen uitsluitsel, nogmaals vergeleken, nadenken.... Dieren moeilijk te vergelijk, 2 topdieren, als je de ene neemt als de mooiste doe je de ander tekort. Weer nadenken, lastige beslissing. Fotofinisch. Besluit: misschien nog nooit eerder voorgekomen, Alaska en Satijn tezamen op het hoofdpodium. Predikaat allebei verhoogd naar U98. Ex aequo. Fokkers Henry van den Herik en Wim van Dongen.

Bij de cavia’s 7x F 97. Beharing: Normaalhaar, eng. gekruind, am. gekruind, rex, borstelhaar en langhaar. Keurmeester Van Dongen had het met zoveel F predicaten ook niet gemakkelijk. Nadat ook hier de mooiste uit de verschillende klassen en de hoogste predikaten waren vergeleken blijkt Roel Streefkerk in alle klassen de mooiste. De goud a.g. normaalhaar wordt Alg. kampioen. Deze cavia is ook verhoogd naar U98.

We kunnen terugzien op een gezellige dag. Dank aan de opbouwers, keurmeester, hulp op de tentoonstelling en aan diegene die na afloop hebben geholpen de ruimte weer leeg en schoon te maken en verder allen die op welke wijze dan ook hebben geholpen deze dag tot een succes te maken.

Namens de commissie Hoekschewaardshow
Adri Breure
Els van den Herik
Wim van Dongen
Henry van den Herik